‘Als onderdeel van een geheel ben je gelukkiger en elk mens heeft talenten’

Willemien komt uit de welzijnshoek met haar K&O/NXX opleiding. Ze heeft gewerkt als pedagogisch medewerker en later als paviljoenshoofd binnen de verstandelijk beperkten sector. In 1984 is ze verhuisd van Leiden naar Groningen toen haar echtgenoot Tom een baan bij de universiteit kreeg. Op basis van dit inkomen was ze in staat als vrijwilliger ‘haar kennis en wijsheid ten dienste te stellen aan de samenleving’. Begonnen bij Humanitas als bestuurslid en vrijwilliger komt ze bij de terminale zorg terecht waar ze met een groep mensen het hospice opzet, Gasthuis Groningen. Ze werkt hier ondertussen al 25 jaar als fondswerver en bestuurslid.

Voor Willemien is het gevoel van samenwerken, het er voor elkaar zijn belangrijk, want je kunt het niet alleen doen. Dat is gelijktijdig de visie van Humanitas: je bent verantwoordelijk voor jezelf naar vermogen maar bent niet alleen op de wereld want je bent er ook voor je omgeving. Dat de één veel kan bijdragen en de ander wat minder maakt niet uit zolang je er maar voor elkaar bent en het doet op de manier die voor jou past. Het is een visie op het leven die ze bij bewoners van Ebbingehof terug ziet. Wat niet betekent dat je de hele dag met je deur open zit en constant onderdeel van een groep bent, want je hebt een appartement waarin je je eigen leven leidt.

Ze vergelijkt in die zin het Ebbingehof met het klooster; een woongemeenschap waarin je ook op jezelf verbleef en gebruik maakte van het talent wat mensen hebben. De één kon goed groenten verbouwen, kruiden kweken of mooie letters schrijven, de ander bier brouwen, kleren maken en samen was dat één geheel. Er zouden weer kloostergemeenschappen opgericht moeten worden. ‘Als je onderdeel van een geheel bent, ben je gelukkiger en elk mens heeft talenten.’ Daarom is volgens Willemien het hospice zo’n succes. ‘We hebben 120 vrijwilligers met elk zijn eigen talent’. Er is geen land op de wereld waar zoveel vrijwilligers zijn. Zij vormen het sociale cement van onze samenleving. Dit sociale cement heeft Ebbingehof om een woongemeenschap te bouwen!