Huurappartementen

Het zijn mensen met ambitie. Ik krijg enorm veel energie van hen. Dat wil ik ook in het gebouw verwezenlijken: dat de energie van de bewoners afstraalt naar de omgeving eromheen.
Moriko Kira - Architect Ebbingehof

Het voormalige CiBoGa-terrein in Groningen bruist en borrelt. Hier, aan de rand van de binnenstad, getuigen de Oude Gasfabriek en het Regulateurshuis van een letterlijk borrelend verleden. Eromheen staan nieuwbouwwoningen die de buurt nieuw leven inblazen: aan de Kolendrift komt Ebbingehof. Dit nieuwe woongebouw telt 40 appartementen waar je als 50-plusser zelfstandig woont, in een betrokken gemeenschap.

Gas en kolen komen er overigens niet meer aan te pas: Ebbingehof draait enkel op elektriciteit en betrokken bewoners. Het moderne wooncomplex is een verzamelpunt voor autonome, actieve individuen met een rijk gevuld leven. Herken je je hierin en houd je van het bruisende Groningen? Dan is een huurappartement in dit bijzondere gebouw vast iets voor jou.

De 40 huurappartementen variëren in grootte en prijs. Er zijn appartementen vanaf 60 vierkante meter tot 150 vierkante meter.

 

Op dit moment is er nog 1 appartement beschikbaar, gelegen op de eerste verdieping.
Klik op onderstaande plattegrond om te zien welke dat is.
Goed om te weten: de oplevering van het gebouw staat gepland voor november 2021.

Huren en participeren

Met iedereen die zich aanmeldt (via de website of rechtstreeks) volgt een gesprek over de doelstelling van de stichting en de bewonersvereniging van Ebbingehof. Dan wordt besproken welke appartementen nog vrij zijn en hoe hoog de huur precies is. Als dat gesprek positief is van beide kanten geldt als voorwaarde voor het huren van een appartement dat je lid wordt van de bewonersvereniging.
De bewonersvereniging blijft ook na realisatie een rol spelen in het beheer en bestuur van Ebbingehof.

We bouwen alleen huurappartementen vanuit de redenering dat je niet je woning hoeft te bezitten om fijn te kunnen wonen en leven. Wel is het mogelijk te participeren in de financiering. Daarmee investeer je in het gebouw en krijg je rente en deel je in de zeggenschap.

Voorzieningen

Mens en milieu vinden we belangrijk. Daarom wordt Ebbingehof energiezuinig en duurzaam gebouwd. De toekomstbestendige appartementen zijn levensloopgeschikt en all-electric. Daardoor zijn de bewoners niet meer afhankelijk van gas.

Duurzaamheid is ons centrale thema. Daarom komt het niet alleen terug in het gebouw, maar ook in de voorzieningen. Zo maken we er ons sterk voor om elektrische deelauto’s voor alle bewoners beschikbaar te maken. Verder kun je gebruikmaken van de openbare binnentuin en een zonnig dakterras op de derde verdieping. Je fiets parkeer je in de gezamenlijke fietsenstalling. Zin om iets te organiseren? Dat kan in de gemeenschappelijke ruimte: een ontmoetingsplek voor de gehele buurt.

Ontwerp

Voor het ontwerp van Ebbingehof is de Japanse architect Moriko Kira ingeschakeld. De ontwerpster (van onder meer De Linie en de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel) vertaalt de wens van de toekomstige bewoners naar een eigenzinnig en elegant ontwerp. Kira creëert een speels ontwerp met verschillende hoogten. De open vorm van het gebouw zorgt voor lichtinval aan drie kanten. Zo staat de openbare binnentuin altijd maximaal in het zonnetje. De architectuur geeft daarbij antwoord op de eeuwenoude vraag: individualiteit of collectiviteit?

De verbinding tussen eigen en elkaar zie je terug in de structuur van het gebouw. Die is stedelijk, eigenzinnig en speels, maar richt zich op het gezamenlijke binnengebied. ‘Het is een happy gebouw, licht en optimistisch. Licht in materiaalgebruik, maar ook licht door de lichtinval en speelse doorkijkjes,’ aldus Moriko. Zelf noemt ze het De Golf, maar dat vindt ze te donker klinken. ‘Misschien wordt het uiteindelijk wel een soort groot schip,’ lacht ze.

Mensen van een jaar of dertig à veertig brengen meer tijd door op hun werk dan thuis. ‘Bij vijftigplussers is dat anders: zij wonen niet alleen, zij léven,’ legt Moriko uit. Bovendien zijn de bewoners mensen met ambitie. ‘Ik krijg daar energie van. Die energie spat straks van het gebouw, zodat de gedrevenheid van de bewoners ook op de omgeving afstraalt.’ Daardoor wordt Ebbingehof het focuspunt van het Ebbingekwartier: een eigenzinnig gebouw dat als een scharnier in de omgeving staat.’